Sokken wassen: zo doe je dat

Sokken beschermen je voeten tegen schuurplekken, kou en zweetgeurtjes. Na een dag kunnen ze daarom ook wat klam en zweterig aanvoelen. Begin daarom elke dag met een frisse start en trek elke dag een schoon paar sokken aan. Dat betekent dat je na een week een aardige berg sokken hebt om te wassen, zeker als je huishouden uit een groot aantal personen bestaat. Zorg voor een lange levensduur van je beenmode en was het op de juiste manier.

wasmachine

Gebruik een waszak

Ben je na het wassen een aantal sokken kwijt? Dan ben je niet de enige. Sommigen noemen het ook wel ‘het sokkenmysterie’. Want hoe zit het nou eigenlijk? Is het echt waar dat je wasmachine als het ware deze kledingstukken ‘eet’?

Als je kijkt naar de trommel van de wasmachine, zie je dat er een kleine ruimte zit tussen de trommel zelf en de rubberen rand voorin. Door de druk van het water tijdens het wassen en het centrifugeren verdwijnen de sokken in deze ruimte en stromen ze vanzelf weg. Voorkom dat je wasmachine blijft eten en stop deze kledingstukken in een waszakje. Zeker als het gaat om de dunnere sokken. Deze waszakjes vind je bij drogisterijen (Kruidvat, Trekpleister, Etos) en andere winkels (HEMA, Blokker, Action). Even geen waszakje bij de hand? Houd de paren dan samen tijdens het wassen en speld ze aan elkaar vast voordat ze in de wasmachine gaan.

Op hoeveel graden moet ik mijn sokken wassen?

In veel kledingstukken vind je een wasvoorschrift. Daar staat bijvoorbeeld aangegeven je het kledingstuk überhaupt in de wasmachine en droger mag wassen, of dat in dit geval een handwas beter is voor het materiaal. Daarnaast staat het aantal toegestane graden aangegeven waarop je kan wassen. Maar in sokken vind je niet zo’n wasvoorschrift. Kijk in dit geval dan altijd naar het materiaal van de sokken.

  • Katoenen sokken kunnen tijdens het wassen wel tegen wat hitte. Was ze daarom bij een temperatuur van 60 graden. Vanaf deze temperatuur dood je de bacteriën die zich hebben opgehoopt in de kousen. Een trommel vul je niet gauw met alleen maar sokken. Was ze dus gerust samen met de rest van de bonte was.
  • Wollen sokken kunnen niet zo goed tegen een hoge temperatuur. Daarom is het verstandig om ze te wassen op een lagere temperatuur van maximaal 30 graden. Onthoud wel dat dit ook wel een koud was is en je hiermee eigenlijk geen bacteriën doodt. Heb je last van eczeem tussen je tenen? Niets om je voor te schamen, maar het is in dit geval verstandiger om katoenen sokken te dragen.
  • Ruiken je sport- of thermosokken na een wasbeurt op 60 graden nog niet fris? Dan is een kookwas van 95 graden ook een optie om de opgehoopte bacteriën tegen te gaan. Let er wel op dat deze temperatuur niet geschikt is voor synthetische sokken, alleen voor de katoenen varianten. In dit geval krimpen je katoenen sokken wel iets na het wassen, maar dit is echt minimaal.
  • Let ook op de kleur van de sokken wanneer je de was sorteert. Kousen met donkere kleuren gaan in de zwarte was, de exemplaren met kleuren en motieven kunnen je prima wassen met de rest van de bonte was.

draaiende was

Wat je verder nog moet weten

Voor een kledingstuk moet je goed zorgen om de kwaliteit te behouden. Hetzelfde geldt voor je sokken. Hierboven hebben we al uitgelegd hoe je ze het beste kunt wassen. Maar daarna moet je ze natuurlijk nog drogen. Hierbij is het beter om ze op te hangen aan een rekje dan ze in de droger te stoppen. Door de hoge temperatuur van de droger krimpen ze vrijwel altijd. Om deze reden kun je ze beter ook niet strijken. Zijn je sokken door het vele wassen na een tijdje verkleurd of behoorlijk grauw? Maak een sopje van koud water en wat azijn, na een nachtje weken ogen je sokken weer helemaal fris.

Groot assortiment

Sokken voor iedereen

Alle maten en kleuren

Geef je outfit kleur

Aanbiedingen

Scherpe prijzen

Veilig betalen

PayPal / iDeal / bank