Sokken haken: breien, maar dan anders

Haken en breien worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn deze handwerkvormen niet helemaal hetzelfde, vooral niet wanneer je het hebt over sokken haken. Met breien werk je namelijk met vijf breinaalden. Vind je dit onhandig? Probeer dit kledingstuk dan eens te haken. Hier gebruik je maar twee haaknaalden van 2,5 of 3 mm. Daarnaast heb je bij deze techniek minder steken nodig voor je sokken in vergelijking met breien. Voor de rest komen haken en breien aardig met elkaar overeen: met geduld, kwalitatieve wol en de juiste haaknaalden loop jij binnenkort rond op je eigen gefabriceerde sokken.

wollen sokken

Sokken haken: de voorbereiding

Wanneer je voor het eerst sokken gaat haken is het, net als bij breien, belangrijk om jezelf even de tijd te geven om te wennen aan de techniek. Haak je eerste paar sokken in een rustige, effen kleur, zodat je het aantal steken goed kunt en bijhouden. Later kun je tijdens het haken los met andere kleuren en motieven. Maak ook in dit geval dus eerst een proeflapje, dit kun je zien als een generale repetitie.

 

Klaar voor het echte haakwerk? Zorg dat je exacte maten van de voet weet: meet de lengte van de voet, de afstand van de hak tot de enkel en de omvang van de enkel zelf. Schrijf de maten voor je sokken op een notitieblok, want tijdens het haken focus jij je al op het aantal steken tellen. Noteer in hetzelfde blok ook het aantal steken van de onderdelen van je sok. Een foutje kan natuurlijk gebeuren, maar het liefst wil je twee sokken van dezelfde grootte.

 

Haak je sokken altijd met wol van de juiste samenstelling. Let er in ieder geval op dat je bol ook echt uit 50% wol bestaat. Voor de rest is het handig als je wol deels bestaat uit polyamide; dit materiaal is bestand tegen hogere temperaturen waardoor je zelfgemaakte sokken gewoon in de wasmachine en droger kunnen.

 

Waar koop je wol voor je haakwerk?

 • Zeeman
 • Wibra
 • Bol.com (hier vind je ook grote pakketten voor wanneer je flink in wilt slaan)
 • Wolplein.nl
 • BreiWebshop.nl
 • HEMA
 • Pipoos.com
 • Action

wolbol

En dan is er natuurlijk nog het patroon. Op internet, bijvoorbeeld op blogs en handwerksites, vind je allerlei patronen van verschillende niveaus. Ga je voor het eerst sokken haken? Zoek dan eerst naar een basispatroon. Deze patronen voor sokken zijn ook te koop bij de handwerkwinkels en hobbyzaken. Of misschien kan een fanatieke haker in jouw kennissenkring jou eerst op weg helpen.

Soorten steken

Heb je alle benodigdheden en ben je helemaal voorbereid? Tijd om een paar sokken te haken. Er zijn tientallen verschillende patronen, maar een aantal steken kom je zeker tegen wanneer je gaat haken. Deze worden aangegeven in een afkorting. Wat het betekent leggen wij hieronder verder uit.  Zorg dat je vooraf al een opzetlus hebt gemaakt met een aantal losse steken, zodat je een basis hebt om je sokken verder mee te haken. Het benodigde aantal losse steken staat op het patroon aangegeven.

 

 • v – Dit staat voor een vaste steek. Steek de haaknaald in de derde losse steek gezien vanaf de haaknaald, sla de draad om een haal door.

 • hv – Op het patroon wordt met deze afkorting halve vaste bedoeld. Deze gebruik je bijvoorbeeld als je een nieuwe kleur wol toe wilt voegen aan je haakwerk. Ga naar het begin van de toer en plaats de haaknaald in de eerste lus en de eerste losse steek. Hier maak je één lus van door de draad door te halen.

 • mr – De afkorting voor een magische ring, ook wel magic loop. Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om haken in een ringvorm.  Deze techniek wordt veel toegepast bij kledingstukken met een ronde vorm, zoals mutsen, handschoenen en sokken.

 • st – Met een stokje sla je eerst het haakwerkje dubbel, zodat je als het ware in een bocht haakt. In het patroon wordt dit waarschijnlijk beschreven met de ‘vorige toer’. Haak de naald samen met het draad in een steek van de vorige toer. Sla de draad om op de haaknaald. Nu heb je twee lussen. Sla om een zorg dat de draad door de twee lussen gaat.

 • hst – Bij een half stokje, haak je als het ware de helft van de bovenstaande steek. Je slaat de draad en plaatst de naald in de vorige toer. Het draad haal je om en sla nogmaals om. Nu zie je drie lussen op je haaknaald. Maak de steek af en haal de draad door.

 

Tip: Sokken haken kan op twee manieren. Je maakt deze kledingstukken van teen tot hiel of andersom. Wij raden je aan om de sokken van teen tot hiel te haken. Zo kan je ze tussendoor steeds (laten) passen.

 

Is insteken, doorhalen en omslaan  niet jouw ding? Maar ben je toch op zoek naar een nieuw paar sokken? Op deze site vind je naast uitgebreide informatie over sokken ook een uitgebreid overzicht van het huidige aanbod per categorie. Ook handig als je wel aan het haken bent geslagen, maar ondertussen toch nog snel nieuwe sokken nodig hebt voor een outfit.

Groot assortiment

Sokken voor iedereen

Alle maten en kleuren

Geef je outfit kleur

Aanbiedingen

Scherpe prijzen

Veilig betalen

PayPal / iDeal / bank