Sokken breien, je eigen beenmode in een handomdraai

Voor de creatievelingen onder ons is het natuurlijk ook mogelijk om je eigen sokken te breien. Zoek op internet naar een patroon voor sokken in de gewenste maat, koop een handwerktijdschrift of stap eens binnen bij een handwerkwinkel. Rest je daarna alleen nog wol uit te zoeken in een mooie kleur en vergeet ook niet om breinaalden (nummer 2,5) aan te schaffen. Tel daar wat geduld en doorzettingsvermogen bij op en je zult merken dat sokken breien echt geen hogere wiskunde is.

gebreiden sokken aan waslijn

Sokken breien: vroeger vs. nu

Heb je nooit leren breien op school? Dat kan kloppen. Vroeger was breien, of eigenlijk handwerken, tot 1974 een verplicht vak voor meisjes. Zij leerden dit al op de lagere school met als doel om zelf kleding te kunnen maken, verstellen en versieringen aan te brengen op kledingstukken. In deze tijd was het namelijk meer de gewoonte om zelf kleding te maken in plaats van deze te kopen in een winkel. Tegenwoordig wordt er weinig tot niets meer gedaan aan handwerken tijdens handenarbeid en is er meer aandacht voor tekenen en schilderen. Wanneer er toch kleding gemaakt wordt dan gaat dit met behulp van de technologie, zoals brei- en naaimachines. Breien is dus een vorm van ambacht, maar zeker niet saai. Er zijn nog genoeg patronen te vinden die inspelen op het hedendaagse modebeeld. En ook op platforms als Instagram zie je beroemdheden die aan het handwerken zijn geslagen. Dus wil je leren om je eigen sokken te breien? Ga dan gauw zelf aan de slag.

Welke wol gebruik ik om sokken te breien?

Elke bol wol is toch geschikt om sokken van te breien? Want wol is toch wol? Dit klopt niet helemaal; in bollen wol zit ook nog ander materiaal verwerkt, waardoor het geschikt is voor bepaalde doeleinden. Zo is er bijvoorbeeld wol verkrijgbaar met stretch. Erg handig, want stretch zorgt voor een uitstekende pasvorm Kijk naar het label van de bol wol voordat je begint met sokken breien en kies in ieder geval een variant met 50% wol. Weet je niet zeker of je de juiste variant te pakken hebt? Vraag dan advies aan een medewerker van een handwerkwinkel, post een bericht met deze vraag op een handwerkforum of wellicht heb je een familielid die hier verstand van heeft en al je vragen kan beantwoorden. Er zijn online en in de speciaalzaken ook starterpacks verkrijgbaar wanneer je voor het eerst zelf sokken gaat breien. Zo haal je alle benodigdheden (breinaalden, wol, patroon en andere tools zoals naalden om de sokken mee af te werken) in één keer in huis.

breinaalden

Hoe begin ik?

Wanneer je überhaupt voor het eerst gaat breien, is het verstandig om eerst even aan de techniek te wennen. Maak eerst een proeflapje waarbij je een aantal steken uit het patroon oefent en tegelijkertijd ook kunt wennen aan hoe je de breinaalden in je handen houdt en de wol om deze naalden slaat. Ook kan je zien of je de steken wel strak genoeg zijn en of de wol van goede kwaliteit is. Het zou zonde zijn als je draad opeens breekt wanneer je al een heel eind op weg bent met je breiwerk. Let wel op dat je sokken niet breit met twee breinaalden, maar met vijf stuks. Tijdens het breien van het proeflapje kan je dan ook gelijk wennen aan dit aantal.

 

Maak het jezelf niet te moeilijk en brei je sokken aan de hand van een basispatroon. Sokken met een leuk motief komen later wel wanneer je de basis feilloos onder de knie hebt.

 

Zoek op YouTube een filmpje hoe je een steek breit. Wanneer je dit vaak geoefend hebt en aan de slag kunt voor het echte werk, volg dan de volgende beschrijving om je eerste paar sokken te breien:

 

  • Brei eerst zestig steken op een naald en nog eentje extra. Deze heb je nodig om het breiwerk te verschuiven
  • Nu is het tijd om de steken te verdelen over vier naalden, dus vijftien steken op elke breinaald. Daar brei je vervolgens weer vijftien steken per naald bij
  • Maak een steek extra op de laatste naald, zodat het breiwerk van de eerste en de laatste naald aan elkaar vastgemaakt kunnen worden
  • Pak de vijfde breinaald en maak deze steken aan elkaar vast
  • Je werkt nu aan de boord van je sokken en kan nu rond gaan breien. Je bepaalt zelf hoe hoog je deze boord wilt hebben. Blijf wel het aantal steken tellen, zodat je straks een tweede sok met een boord van precies dezelfde hoogte.

 

Klaar met de boord en benieuwd hoe je verder zelf sokken breit? Deze tutorial helpt je van steek tot steek.

 

Zelf sokken breien niet jouw ding?

Houd je niet van breien, of vind je het toch allemaal net iets te ingewikkeld? Dan kan je altijd nog wollen sokken vinden in de winkels in allerlei soorten en maten. Wij hebben alvast een overzicht voor je gemaakt, zodat je op de hoogte bent van het huidige aanbod.

Groot assortiment

Sokken voor iedereen

Alle maten en kleuren

Geef je outfit kleur

Aanbiedingen

Scherpe prijzen

Veilig betalen

PayPal / iDeal / bank